O plesu

Ples je ritmičko kretanje tijela koje se izvodi na način da prati glazbu. Pleše se u parovima, pojedinačno ili u skupinama. Smatra se da datira od trenutka čovjekovog otkrića vatre i tada počinje „ples oko vatre“ kao izraz različitih emocija. Stari Egipćani su plesom izražavali radost Suncu. U staroj Grčkoj plesom su se slavile dionizijske proljetne svetkovine. Profesionalni ples se razvio u Rimu, a prikazivao je tragedije ili mitove u solo izvedbi. Zadatak plesača je bio da pokaže ljudsku narav i emocije u svoj njihovoj raznolikosti. U srednjem vijeku se kao rezultat dvorskih plesova pojavio balet, koji je svoj procvat doživio u Francuskoj, a vrhunac u Rusiji u 19.st. Paralelno su se razvijali i društveni plesovi.
U 20.st. ples doživljava svoj puni procvat. Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne i nacionalne granice. To je pokret ljuskog tijela bilo da izražava umjetnost (balet) ili vid druženja (socijalizacije), duhovne ili neke druge ritualne ili zabavne namjene.U drugoj polovici 20.st. širi se plesni amaterizam i zauzima sve veće mjesto u kulturnim zbivanjima.
1992.g. u Zagrebu je osnovan Hrvatski športski plesni savez (HŠPS) s ciljem poticanja, pomaganja, razvoja, izobrazbe stručnih voditelja i športskih plesnih sudaca, unapređenja i omasovljenja hrvatskog športskog plesa. HŠPS je član International DanceSport Federation (IDSF). U Hrvatskoj ples dobiva novu dimenziju 2006.g., početkom emitiranja serijala „Ples sa zvijezdama“.Otvaraju se nove plesne škole, a one postojeće bilježe veću zainteresiranost polaznika. Posljedica toga je osnivanje Zagrebačkog športskog plesnog saveza (ZŠPS)2008.g.
Poseban naglasak stavljen je na razvoj športskog plesa djece i mladeži te podizanje kvalitete športskog plesa na području Grada Zagreba.
Medicinska istraživanja su dokazala da je ples aktivnost koja najbolje utječe na pamćenje i da do određene mjere štiti od demencije.Usporedbe radi, čitanje smanjuje rizik od demencije za 35%, a ples čak za 76%. Imajte na umu da su učinkovite sve vrste plesa (društveni, salsa, orjentalni plesovi, hip-hop).
Stoga, ako se ne možete točno sjetiti što ste pojeli ovo jutro, GLORIA plesne cipele na noge i pravac na plesni podij.